vrijdag 5 september 2014

Lichtgezichten van Jan Van Meenen - de uitnodiging

Op zaterdag 27 september 2014 stelt Jan van meenen om 19:30 u in de Gotische zaal van het Kortrijkse stadhuis"Lichtgezichten" voor, zijn derde dichtbundel. De dichter en Uitgeverij P nodigen uit!

Op het programma:

o Stefan Vancraeynest presenteert.
o Vriend dichter Paul Rigolle leidt Lichtgezichten in.
o Auteur Jan van meenen leest voor.
o Muzikale intermezzo’s door Lyrondell.
o Uitgever Leo Peeraer overhandigt het eerste exemplaar.
o Receptie in de Gravin Beatrijszaal.


Want blijven wil het meer
De nacht is vuurwerk dat is blijven hangen:
sprankelend wit. Zwart dat vol leven zit
vol lustige vermenigvuldiging.
De maan, een kaatsbal met geschaafde wangen.
Alles is heden. Verleden. Zou ook toekomst
kunnen zijn. Want verder schrijven wil het meer,
de droom waarin we drijven.


©Jan van meenen


Lichtgezichten rijft je met een lieflijk briesje zachtjes binnen in la bella Italia en andere mooie plekken. De dichter heeft oog voor het ludieke en de schoonheid van het eenvoudige. Een fietser ‘die haast belachelijk voor een stoplicht wacht, met ver in het verschiet een oprijlaan van wijdte’ passeert niet onopgemerkt. De maan wordt ‘een kaatsbal met geschaafde wangen’ en de golven ‘rollen hun spieren’. De gedichten zijn ingetogen, maar niet verlegen. Zacht, maar niet zweverig. Ze zijn als een heerlijk geurende lentesoep, net op temperatuur.

"De poëzie van Jan van meenen steekt vol aarzelende schoonheid, bewust kleingehouden voor het geweld van grote woorden. De dichter loopt aan de hand van Giotto en stofstuift puinpijn uit zijn longen. Taalrijk gaan de geruchten. Van mond tot mond. En over dit alles ligt, lipzacht, een lila opgewonden licht. In de poëzie van van meenen sterven de dichters niet, ze verstillen zoals reigers gaan. Zoals letters als libellen keren in het wit." (Paul Rigolle)

Iedereen welkom! Hierbij de volledige uitnodiging. (in Pdf)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten