#gedichtenwedstrijd #top100 #Prijsdepoëzie
Mooi bericht bereikt mij vanavond vanuit de wandelgangen van de grote 'Gedichtenwedstrijd'. Na een paar jaar...
Geplaatst door Paul Rigolle op Maandag 22 februari 2021
Mooi bericht bereikt mij vanavond vanuit de wandelgangen van de grote 'Gedichtenwedstrijd'. Na een paar jaar...
Geplaatst door Paul Rigolle op Maandag 22 februari 2021
“Mensen leven niet lang. Ze worden omringd door een landschap waarvan ze aannemen dat het eruitziet zoals het hoort. Dat is onze tragedie. Als iemand die honderd jaar geleden leefde onze landschappen zou zien, zou hij verbijsterd zijn. Ik vind het kwalijk dat we wel leren over de geschiedenis van de mens, maar niet over die van het landschap. Gelukkig krijgen kinderen in Groot-Brittannië weer meer les over de geschiedenis van de natuur. Het is belangrijk dat we ecologisch geletterd zijn.”
Helen Macdonald, de Britse auteur van 'Schemervluchten' in de “De H is van havik”. De Standaard Letteren van zaterdag 13/2/2021, interview van en met Kathy Mathys.
Foto: "De beemden van Egem"
#helenmacdonald #kathymathys #debeemdenvanegem
“Over de innige vriendschap tussen het gevleugelde woord en de beeldende kunst”
Nog tot en met 13 februari 2021 loopt in het spoor van de Poëzieweek in de Tieltse Bib de mini-tentoonstelling 'Beeldige Verzen'. Het motto dat daarbij gehanteerd wordt is niet mis: Een gedicht is een schilderij van woorden, een schilderij is een gedicht van verf.
Het project van Tim Verstrynge, bibliotheek-medewerker in Tielt, zag er in november 2020 nog bijzonder veelbelovend uit. Elf gedichten geïnspireerd op evenzovele plastische werken samenbrengen met het kunstwerk dat aan de basis van hun ontstaan lag... En dat in een tijdelijke tentoonstelling in het koetshuis van Mulle de Ter Schueren, dat was het nobele opzet. Maar helaas, wat had je gedacht... De tweede Corona-lockdown zorgde er voor dat het project in zijn oorspronkelijke vorm afgevoerd moest worden. Tim Verstrynge, fijnzinnig en vindingrijk als hij is maakte dan maar van de nood een deugd. Hij schaalde de geplande tentoonstelling van lieverlee om tot een fijn poëtisch minimuseum. De mini-expo is nu tijdens de openingsuren van de Bib te bezoeken tot en met 13 februari 2021.
De navolgende gedichten en het bijhorende kunstwerk worden in de tentoonstelling gevisualiseerd:
- Op de tocht van Marc Tritsmans bij Orpheus van Ossip Zadkine
- Looplijnen 4 van Paul Demets bij Voetbalsokken van Raoul De Keyser
- Winkelen van Daniel Billiet bij Wirtschaftswerte van Joseph Beuys
- Cindy van Kurt De Boodt bij Zonder titel no 96 van Cindy Sherman
- A great day van Annemarie Estor bij Beam Drop van Chris Burden
- In de verte groeit het geruis van Rutger Kopland bij Klare gezichten van Magritte
- De diagnostische blik IV van Patrick Peeters bij het gelijknamige werk van Luc Tuymans
- Twee vrouwen van Peter Verhelst bij Zwei Frauen auf der Strasse van Ernst Ludwig Kirchner
- Kalebas van Paul Rigolle bij De Waterdrager van Philip Aguirre y Otegui
- Bloedbeeld van Renaat Ramon bij Heilige Sebastiaan (Onbekende meester)
- Fragment uit Narwal, graphic novel van Wide Vercnocke
Bij de tentoonstelling van gedichten en kunstwerken hoort ook een miniscuul en beeldig hebbedingetje van een cataloogje dat gratis mag worden meegenomen.
Tielt Vandaag-bericht
Beeldige Verzen op Facebook
Bericht bij Het Nieuwsblad
Vandaag is het dag op dag exact 32 jaar geleden dat John Cassavetes overleden is. Cassavetes gold als een van de meest eigengereide filmmakers uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Ook was hij een van dé pioniers van de 'Independent film'. In mijn dichtbundel 'Van het hart een steen' uit 2009 staat een cyclus gedichten die 'Too Late Blues' heet en die ik in briefvorm opgedragen heb aan Cassavetes. ('Al te late brieven aan John Cassavetes en anderen').
Ondertussen schrijf ik - zoveel jaren later - al een tijdje aan een aantal vervolggedichten ('Nieuwe late brieven aan John Cassavetes, en de wereld') waarvan ik hoop dat ze 'voor de broodnodige opvolging' kunnen zorgen en bovendien ook een en ander zeggen over hoe de wereld er vandaag de dag uitziet. (Of niet uitziet). Om een en ander te gedenken plaats ik hier vandaag 'Chemie', een gedicht uit de cyclus 'Too Late Blues' uit 'Van het hart een steen'.
Vandaag is het dag op dag exact 32 jaar geleden dat John Cassavetes overleden is. Cassavetes gold als een van de meest...
Geplaatst door Paul Rigolle op Dinsdag 2 februari 2021