donderdag 7 juni 2012

Glimp

(Citaat/Citaten)

"Wat we ons herinneren van het verleden is altijd brokkig. Aan de andere kant heb je onze verbeelding die met die elementen uit het verleden dingen doet. Er zit altijd een klein kloofje tussen wat er echt is gebeurd blijkbaar en wat we ons herinneren. En wat we ermee doen, dat is de verbeelding. Volgens het boek is kunst daartoe wel in staat om die twee met mekaar te verbinden. Maar is er altijd dat gemis, dat kloofje, het feit dat het nooit zal lukken. Is dat de glimp die wij opvangen in kunst en alleen in kunst. En ik geloof daar ook heel hard in. En het boek is zo mooi omdat het je laat kennismaken met een heleboel kunstenaars. Van Richter tot Jeff Wall tot Juan Munoz tot Thierry de Cordier. Het is perfect uitgegeven, op perfect papier, de foto’s daarin zijn perfecte foto’s waarin je het werk echt kunt zien zoals het is bedoeld en het fantastische d’ervan is dat er telkens ook teksten bijstaan uit de wereldliteratuur. Van de metamorfosen van Ovidius tot en met heel hedendaagse literatuur. En dat is wat ik heb geleerd van dat soort boek. Het is perfect mogelijk dat een tekst een kunstwerk optilt".

Bron: Peter Verhelst bij Friedl’ op zondag 3/6/2012 over het boek “Het sublieme gemis”, catalogus bij de tentoonstelling van curator Bart Cassiman.

Zelden heb ik iemand een warmer pleidooi horen houden voor een boek! Het gesprek dat Friedl’ met Peter Verhelst had is nog herbeluisterbaar via deze Radio1-link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten