maandag 4 februari 2013

Uit een toespraak

Soms vallen dingen zomaar onverwacht weg uit een toespraak. Zaterdag op de 34° editie van De Dag van het Woord in Harelbeke kon ik dit bijvoorbeeld wegens enig tijdsgebrek niet zeggen:

"Poëzie, gedichten en bij uitbreiding ook elk kunstwerk van enig niveau moet inderdaad, vind ik, af en toe voor een lichte irritatie kunnen zorgen – zeg maar ‘een kleine storing’ in de manier waarop we doorgaans naar de dingen en de werkelijkheid kijken. Een kleine kortsluiting in het circuit van onze dagelijks gangbare taal. Een pleidooi houdend ook voor de dingen die niet te meten zijn; voor de dingen die niet nuttig zijn. Dit tot spijt van wie het benijdt en mannen zoals er in Antwerpen voorkomen die de taal, onze taal lijken te willen claimen en ze terug lijken te willen te brengen tot een woordenschat van amper 300 woorden…"

Bij deze is dit dan ook weer rechtgezet. Overigens alweer een heel mooie editie van De Dag van het Woord meegemaakt. Samen met de centrale figuur Geert De Kockere, Paul Demets en Frans Deschoemaeker mocht ik een aantal gedichten lezen. Laureaten van de jaarlijkse poëzieprijs waren bij de volgroeide dichters Erwin Steyaert, voor Mark Meekers en Jan Vanmeenen. Winnares bij de jongeren was Charlene Winne voor Evi Lommers, Dorien De Vylder en Bo Vanluchene. Of nog: "Vier jonge dames hadden de eer!".

Zie ook dit Knack-bericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten