dinsdag 26 mei 2015

Gevangen en afgericht

Net als in het leven moet je ook in de kunst uitkijken met spontane opwellingen. Beter is het om de dingen wat te laten bezinken vooraleer er een forse uitspraak over te doen. Toch moet ik mij dezer dagen wat intomen om bij het recente werk van Bart Gielen, niet in
voortvarende superlatieven als “lichtjes verbluffend” of “zo goed als virtuoos” uit te barsten.
Captured and controlled” heet de tentoonstelling met houtskooltekeningen van de Kanegemse kunstenaar (°1983) die nog tot eind mei loopt in het Tieltse CC Gildhof. Vrij vertaald: “Veroverd en gecontroleerd”. Of nog anders gezegd misschien: “Gevat en gevangen”... En zo is het ook. Bart Gielen vat en vangt in zijn tekeningen een werkelijkheid die niet te vatten is. Met de meest eenvoudige middelen als papier, houtskoolstaafjes, kneedgom en, naar ie zelf ergens zegt, enkel nog wat sublimo-doekjes van de Aldi geeft Gielen vorm aan zijn wonderlijk complexe wereld. Niet meer dan dertien tekeningen, wel vaak op groot formaat, heeft hij nodig om de niets vermoedende kijker te overtuigen van zijn niet gering talent. Op het eerste gezicht stap je in Tielt binnen in een bevreemdende, wat surreële wereld. De rastekenaar die Gielen blijkt te zijn laat zijn fantasie de vrije loop. Het dankbare wegwaaiende zwart-wit van de houtskool is daarbij een uitstekende bondgenoot. Wie binnenkomt in Tielt stoot in de eerste plaats op de indrukwekkende Monumenten-reeks (Monument I, II, III en IV). Ook de andere titels liegen er niet om. Cloudbuster, Engine on the corner, The investigation, Mechanical Principles, Pages of Contradiction... Uit hyper-verfijnde machines raken wolken los. Turbines drijven bergen
Monument I - Bart Gielen - fragment
aan. Een monnikachtige figuur houdt de sleutel der sleutels vast en boven de bewoonde wereld verheft zich een skelet dat in een daverend lichtsegment ten hemel stijgt. Gielen tovert een duistere wereld tevoorschijn waarvan je ogen gaan knipperen. Vraag is alleen of die wereld van hem wel zo verweg en bevreemdend is als ie op het eerste gezicht lijkt? Straks kopen we misschien met zijn allen drones en lopen we, wie weet, aan de hand van zorgrobotten... Nu al schieten we als het naar onze zin te weinig regent de wolken aan flarden en zetten we de Olympische gedachte kracht bij met de hulp van sneeuwkanonnen. Bart Gielen zet in deze tentoonstelling zonder aarzelen en met bravoure zijn eigen denkbeeldig universum neer. Hij bevriest de dingen in hun mogelijkheden. Het is niet iedere tekenaar gegeven. Niet enkel de wereld naar je eigen hand te zetten maar een wereld op papier tot leven te wekken die in je eigen hoofd en in een ongebreidelde verbeelding bestaat, of kan bestaan, Bart Gielen doet het. Sterk!

Captured and controlled” loopt onder de Intra Muros-noemer. In de D’Hulsterzaal van het CC Gildhof zagen we onder regie van Frederik Vanlaere (de man & het gezicht ook van het Cuesta-festival in Tielt) in deze reeks al eerder mooie dingen.
Spontaan denken we aan de afleveringen met Bart Vandevijvere en Bart Maris, Greet Desal, Maaike Leyn, Evy Bosman... En we vergeten er. Ook deze “Captured and controlled” is alvast een aflevering om niet te missen.

Nog tot 31/05/2015!

Intra Muros Bart Gielen - "Captured and Controlled", Leo D'Hulsterzaal CC Gildhof, Sint Michielstraat 9, 8700 Tielt.
Open: maandag tot zondag: 14.00 tot 17.00 uur
051-42.82.20, frederik.vanlaere@tielt.be


Extern:
Intra Muros - Captured and controlled
Blog Bart Gielen
Bart Gielen in gesprek met “Op de hoogte”, het Tieltse stadsmagazine


Geen opmerkingen:

Een reactie posten