zondag 26 mei 2019

Elective Affinities

In de voorbije maanden werkte Jasper Rigole in het Brugse Rijksarchief samen met Ria Verhaeghe aan een nieuwe editie van 'Elective Affinities'.
Op woensdag 29 mei 2019 stellen beide kunstenaars dit magazine graag aan het publiek voor. Plaats van afspraak: Rijksarchief, Predikherenrei 4A, 8000 Brugge.
De publicatie, een uitgave van Editions Menard, zal er te koop zijn voor het luttele bedrag van 15 euro.

Link naar het Facebook-event

Elective Affinities is een project waarbij twee kunstenaars met behulp van een kopieerapparaat afwisselend beeldensembles maken op basis van gevonden beelden. Hiervoor wordt een tijdelijke werkplaats ingericht in een openbare ruimte die het mogelijk maakt om de beelden achtereenvolgens te verzamelen, te combineren en te reproduceren. Gedurende dit proces ontstaat een visuele dialoog waarin de kunstenaars op elkaars voorstellen reageren door beelden toe te voegen, bestaande ensembles te bewerken of in te gaan op sporen die gedurende het proces zijn ontstaan. Omdat de interpretatie van die acties niet omgezet wordt in een talig discours, ontstaat er een intuïtief proces dat snelle en directe interactie mogelijk maakt. Na afloop worden de ensembles gebundeld in een magazine met een oplage identiek aan het aantal gemaakte pagina’s. Het project werd een eerste keer uitgevoerd in 2012 door Egon Van Herreweghe en Jasper Rigole. In 2014 maakte Egon Van Herreweghe een tweede editie in dialoog met Lara Dhondt. In 2015 en 2016 werkte Jasper Rigole voor de derde en de vierde editie achtereenvolgens samen met Peter Morrens en Batia Suter.

Ria Verhaeghe (1950) verzamelt reeds meer dan 30 jaar foto’s uit kranten en tijdschriften die ze volgens eigen principes ordent en catalogiseert. Haar persoonlijke beeldbank – de Provisoria - bestaat intussen uit ca. 50.000 foto’s. Dit archief vormt de basis voor haar beeldend werk.
www.riaverhaeghe.be en www.provisoria.net.

Jasper Rigole (1980) is een multimediakunstenaar werkend met film, mediakunst, gevonden beelden en installaties. In 2004 studeerde hij af aan de Filmacademie in Gent waar hij momenteel actief is als docent en onderzoeker. In zijn werk focust Rigole op het hergebruik van bestaand materiaal om zo te reflecteren over thema’s zoals het geheugen en het archief.
www.jasperrigole.com en www.IICADOM.org


Geen opmerkingen:

Een reactie posten