vrijdag 10 september 2021

Wielerpoëzie rondom het WK Wielrennen in Leuven

De Leuvense Bieb laat zich niet onbetuigd! Gretig gebruik makend van het Wereldkampioenschap Wielrennen dat vanaf vrijdag 24/9/2021 tot en met zondag 26/9/2021 finisht aan de Leuvense Geldenaakse-vest, trakteert de Bieb ons op een Rondje 'Fietsen langs Wielergedichten'. Bovendien lardeert ze haar stad uitgebreid met wielerpoëzie. Mooi is dat. Je zou voor minder een eindje gaan


wegfietsen! Al hebben we hier met ons Bitossihart ook helemaal geen moeite met wat freewheelen of wat surplace ter plaatse trappend en trappelend.
Op zes plaatsen wordt een groot paneel met een wielergedicht geplaatst. De zes poëten van wie een gedicht werd gekozen, zijn: Maud Vanhauwaert, Hans Warren,Paul Rigolle, Freek de Jonge, David Troch en Willie Verhegghe.

Wie de gedichten wil lezen moet vanaf de bibliotheek in het Centrum naar de Zijwieltjeszone in het Sluispark, het Stadspark, de Velodroom aan de Brusselsestraat, het Fietsdorp op het Blauwputplein, de Ontspanningszone bij de Schouwburg en Villa van de Aa in de O.L.Vrouwstraat. Zie daarvoor ook het bijhorend plannetje van hierboven.

Verder zullen twee beeldend kunstenaars wielergedichten verwerken in ‘krijtgrafitti op straat’. Wietse Palmans neemt twee versjes van Miel Vanstreels voor zijn rekening (bij de biebfilialen in Kessel-Lo en Wilsele), en Hans Geyens verwerkt een strofe uit een gedicht van Paul Rigolle (bij de bieb in het Centrum) en een derde versje van Miel Vanstreels (bij het biebfiliaal in Heverlee). 'Fietsen langs (al deze) wielergedichten’ is een onderdeel van het ‘Familieweekend’ (18 en 19 september) waarin de bieb iedereen ‘in WK-sferen’ wil brengen. Op elke locatie zijn postkaartjes met de route beschikbaar. Op naar Leuven dus voor een rondje wielerpoëzie!

Ook de lezing 'De ontsnapping - hoe de fiets de vrouwenemancipatie een duwtje in de rug gaf' van Bieke Purnelle op zaterdag 18/9/2021 lijkt ons iets om niet zomaar omheen te fietsen.

 
Extern:
Wielerpoëzie Bib Leuven
Bib Leuven
Familieweekend WK
Bericht Miel Vanstreels
Lezing Bieke Purnelle
Blog Bieke Purnelle
WK Wielrennen Leuven
Het Amadeo Kollectif verrast jong en oud met een fascinerende fietsinstallatie. Klim op de fiets, draai aan het reuzewiel met spaken van orgelpijpen en laat je meeslepen door een zoete melodie.

 

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten