maandag 6 januari 2020

Les abeilles de l'Invisible in het Mac's

Les abeilles de l'invisible

Altijd weer is het een feest om nog 's het Mac's in Grand Hornu te mogen bezoeken. Op deze voormalige mijn-site houdt de adem van de geschiedenis je gezelschap bij elke stap en ademtocht. Gisteren zagen we er de hele mooie expo "Les Abeilles de l'Invisible". De bijen van het onzichtbare! Of hoe een metafoor uit een brief van Rainer Maria Rilke aan Witold von Hulewics, gedateerd op 13/11/1925, de inspiratie van elf zeer actuele kunstenaars weet te vatten.

Rilke’s bijen-metafoor kom je in poëtische regionen overigens wel meer tegen. Onder meer in uiteenlopend werk als dat van Anneke Brassinga, Andreas Burnier, Robert Macfarlane, Jean-Michel Maulpoix of Marc Delrue lieten ze, de bijen, eerder al hun spirituele vleugels aanraken.

De tentoonstelling in het Mac’s toont uitstekend werk van - om ze maar ’s zonder uitzondering alle elf op te noemen - Jean-Marie Bytebier, Mario Merz, Ricardo Brey, Sarkis, José Maria Sicilia, Fabrice Samyn, Daniel Turner, Angel Vergara, Maurice Blaussyld, Jean-Pierre Bertrand en Thierry de Cordier. ‘La chambre des pensées”, het werk van een van onze absolute voorkeurartiesten, Thierry de Cordier, dat eerder al in het gezegende jaar 1997 werd getoond op de biënnale van Venetië, diende mee als dwingende inspiratiebron voor de expo. Nog tot 12 januari 2020!

Op twee andere site-locaties zijn er met ‘De l’ombre à la lumière’ en 'Nature morte/Nature Vivante’ nog twee andere tentoonstellingen te bekijken.

http://www.mac-s.be/fr/expositions/94/Les-Abeilles-de-lInvisibleGeen opmerkingen:

Een reactie posten