zaterdag 5 oktober 2019

De sluipende staatsgreep - Paul Bekaert

Zaterdag 5 Oktober 2019

In een erg boeiend interview met Joël De Ceulaer slaat Meester Paul Bekaert er in de Zeno-bijlage van de Morgen niet naast vandaag. Fatsoenlijke nagels met koppen zijn het, waarvan het gehamer na lezing nog lang blijft nazinderen. Voor wie daar open voor staat natuurlijk. (En, da's maar de hele vraag... Komt het aan bij wie het zou moeten aankomen?)

Jammer dat het interview on-line (behalve voor twitter-volgers en tabletlezers) niet bereikbaar is voor niet-abonnees. Overigens sluit het interview mooi aan bij “De sluipende staatsgreep". "Pleidooi van een romantisch advocaat”, een boek van Bekaert dat pas bij Lannoo verschenen is.

Enkele losse flarden uit het interview:
…/…
‘Achteraf bekeken denk ik dat men dat proces tegen het Vlaams Blok misschien beter niet had gevoerd. Welk effect heeft dat proces gehad?’
“Is het niet tragisch dat je vandaag zomaar dingen kunt zeggen waarvoor je in 2004 veroordeeld werd?” (over het Vlaams Blok proces)
…/…
“Ik ben een democraat, maar geen nationalist” (over het verdedigen van volksminderheden)
…/…
“Neem nu wat men die zogenaamde Joodse nederzettingen noemt: dat zijn geen nederzettingen met tenten en een wachttoren, hoor. Dat zijn hele steden, ter grootte van Tielt of Kortrijk.” (Over Israel)
…/…
“Cesare Beccaria, een groot criminoloog uit de achttiende eeuw, had het altijd over de bloeddorst van het plebs. Daar moet je tegenin gaan.
…/…
En als antwoord op de vraag “ Hoe robuust is onze rechtsstaat?”: “Dat weten we eigenlijk niet. Het is afwachten wat het resultaat zal zijn van de aanvallen op onze rechtsstaat. Men is die namelijk aan het afbouwen door de rechterlijke macht te onteigenen. Dat is de sluipende staatsgreep in de titel van mijn boek. Men ontneemt de rechterlijke macht bevoegdheden en voert een hetze tegen magistratuur en advocaten.”
…/…
Hebt u het nu over Theo Francken (N-VA) en zijn kritiek op ‘wereldvreemde rechters’? “In elk geval is dat altijd de manier waarop de afbraak van de rechtsstaat begint: met aanvallen op de pers en de onafhankelijke magistratuur. Dat is in de geschiedenis een verhaal dat immer terugkomt. De onafhankelijke magistraat moet de burger beschermen tegen de staat. Politici met dictatoriale neigingen hebben niet graag dat rechters hen terechtwijzen. Ze willen gedweeë marionetten maken van rechters.”

Wat ons betreft: een interview met een must-teken achter!

Bericht & Interview in De Morgen - 5/10/2019
Het boek bij Uitgeverij Lannoo


Geen opmerkingen:

Een reactie posten