maandag 8 maart 2021

Niet helemaal van gisteren!

De troost van Kunst en Tuinen!

Ben ik even blij dat ik gisteren op de valreep (want de allerlaatste dag) nog de tentoonstelling ‘Niet helemaal van gisteren’ heb kunnen zien. In “Huis De Leeuw” in Machelen aan de Leie, in de directe schaduw van het Roger Raveel-museum, stelden gedurende twee weekends ‘twee heren van stand’ tentoon.
Ik noem William Ploegaert en Frederik Van Laere van wie ik op Instagram en andere Facebook-kanalen nauwelijks een bericht wil missen (het wil wat zeggen in overrompelende tijden als deze) graag mannen van Artistiek Stavast. 

Jaren geleden vonden ze elkaar in en rond de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Deinze, nu herdoopt met de naam ‘KADE’. Vaak en veel stellen ze hun eigen plastisch werk niet tentoon. Voor Frederik Van Laere – vooral in het Tieltse bekend als curator van Cuesta en andere tentoonstellingen – was het in Machelen zelfs een van de allereerste keren dat hij met zijn werk naar buiten kwam. In ‘Huis De Leeuw’ hingen van hem een pak zeer overtuigende schilderijen en een daarop reflecterend ruimtelijk beeldensemble dat meteen ons hart had gestolen. William Ploegaert toonde in Machelen dan weer een reeks van zijn, wat mij betreft onweerstaanbare iPad-tekeningen. Uit het fraaie cataloogje dat bij de tentoonstelling hoort daarover: “De omzetting van het tastbare met een virtuele tool veroorzaakt een paradox: de werkelijkheid wordt onwerkelijk en toch heel waarachtig.”. Ploegaert was beroepshalve jarenlang directeur van de Academie van Deinze. Hij is tevens auteur van het boek “Over het leren in de kunst. Naar een veelzijdig en innovatief deeltijds kunstonderwijs”.

Ploegaert en Van Laere? Beiden zorgen ze op hun eigen manier voor sensitief en hoog-inspirerend werk! Zonde voor wie hun expo “Niet helemaal van gisteren” niet heeft gezien of niet heeft kunnen zien.

Valrepen, artistieke en andere, zijn er om gehaald te worden. Ik ben hard van plan om er nog jaren mee door te gaan! 

Extern:
Tegen de academie-William Ploegaert
Over het leren van de kunst
Instagram William Ploegaert
Fredsprokkels – Homepagina Frederik Van Laere
Instagram Frederik Van Laere
De schilder als mikado-speler (Frederik Van Laere over Bart Vandevijvere)
Huis De Leeuw

Niet helemaal van gisteren - expoConfession III-Frederik Van Laere
Ruimtelijk-Frederik Van Laere


Rough - William Ploegaert


Envelope with contents - William Ploegaert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten